Nout─â┼úiAVIZConducereaInforma┼úii GeneraleSeminare ╚śtiin╚Ťifice de ProfilRAPORTDoctoratPublicatiiProiectePromovarea realiz─ârilor ┼čtiin┼úificeProiecte interna┼úionale ├«n derulareManifestariEvenimenteConcursuriAchizi╚Ťii publiceContacte

Informa┼úie general─âPersonalul scripticActivitatea ╚Ötiin╚Ťific─âPublica┼úii importante
Grupul de Paleozoologie
EURAXESS
EURAXESS


Teriologie, Herpetologie și Paleozoologie.
Teriologie, Herpetologie și Paleozoologie.


Laboratorul de Entomologie.
Laboratorul de Entomologie.


Grupul de Apicultur─â
Grupul de Apicultur─â


Parazitologie si Helmintologie
Parazitologie si Helmintologie


Hidrobiologie si Ecotoxicologie
Hidrobiologie si Ecotoxicologie


Sistematic─â ┼či Filogenie Molecular─â
Sistematic─â ┼či Filogenie Molecular─â


Ihtiologie ┼či acvacultur─â
Ihtiologie ┼či acvacultur─â


Ornitologie
Ornitologie


VIZITATORI
VIZITATORI


Activitatea ╚Ötiin╚Ťific─â

Cercet─âri fundamentale
     Direc┼úia de cercetare: Sistematica, diversitatea specific─â, particularit─â┼úile evolu┼úiei ┼či condi┼úiilor de via┼ú─â ale faunei de vertebrate a Neozoicului târziu din Republica Moldova

    Sunt cercetate peste o sut─â de localit─â┼úi fosilifere, printre care amplasamente unicale ┼či de o deosebit─â importan┼ú─â ┼čtiin┼úific─â, colectate ┼či studiate zeci de mii de piese scheletice, pe baza c─ârora au fost stabilite: componen┼úa sistematic─â, r─âspândirea, diversitatea ┼či condi┼úiile de via┼ú─â a faunei de vertebrate terestre a unor epoci geologice ale Neozoicului târziu din Republica Moldova, se efectueaz─â cercet─âri în vederea eviden┼úierii particularit─â┼úilor de adaptare a animalelor ┼či evolu┼úiei faunei respective. Au fost efectuate investiga┼úii în cadrul proiectelor institu┼úionale ┼či interna┼úionale (Institutul de Sistematic─â ┼či Evolu┼úie a Animalelor a Academiei de ┼×tiin┼úe din Polonia – ”Cercetarea faunei de vertebrate terestre a Pliocenului ┼či cuaternarului din R. Moldova ┼či Polonia”; Institutul Paleontologic al Academiei de ┼×tiin┼úe din Rusia – ”R─âspândirea, sistematica ┼či evolu┼úia elefan┼úilor Neozoicului târziu al Eurasiei”).
   În componen┼úa Sectorului se afl─â muzeul ┼čtiin┼úifico-instructiv: “Muzeul Complexelor faunistice fosile din Republica Moldova”, în care sunt expuse cele mai reprezentative ┼či semnificative piese scheletice (în total circa 2 mii de exemplare) de diverse animale din depozitele Neogenului ┼či Antropogenului din Republica Moldova.

Cercet─âri aplicative

Direc┼úia de cercetare: Protec┼úia monumentelor ┼či descoperirilor de unicat paleontologice, a Patrimoniului ┼čtiin┼úific ┼či muzeistic din Republica Moldova, argumentarea paleofaunistic─â a stratigrafiei depozitelor Neogenului ┼či Antropogenului din Republica Moldova.

   Se afl─â sub controlul permanent situa┼úia protec┼úiei monumentelor paleontologice din Republica Moldova, au fost ┼či vor urma recomand─âri pentru a fi luate sub protec┼úia statului noi obiecte paleontologice de o deosebit─â semnifica┼úie ┼čtiin┼úific─â ┼či cognitiv─â, iar unele pentru amenajare în calitate de muzeu sub cer liber, se finiseaz─â Catalogul descoperirilor paleofaunistice ale Neogenului ┼či Cuaternarului din Republica Moldova, se lucreaz─â asupra Cadastrului monumentelor ┼či descoperirilor paleontologice de unicat din Neogenul ┼či Antropogenul Republicii Moldova a C─âr┼úii Negre a faunei de vertebrate terestre a Republicii Moldova.
  A fost determinat─â pe baza materialelor faunistice vârsta geologic─â relativ─â ┼či par┼úial absolut─â a unor depozite geologice, a fost concretizat─â schema biostratigrafic─â a depozitelor Pliocenului din zona Prutului inferior.
   Se afl─â în procesul de lucru elaborarea B─âncii de date ┼či a variantei electronice a materialului faunistic de vertebrate terestre din depunerile Neozoicului superior din colec┼úiile Sectorului.

Colabor─âri ┼čtiin┼úifice la nivel na┼úional ┼či interna┼úional

    Sectorul colaboreaz─â la nivel na┼úional cu paleontologii de la Universitatea Pedagogic─â de Stat din Tiraspol cu sediul în Chi┼čin─âu, Muzeul Na┼úional de Etnografie ┼či Istorie Natural─â a Moldovei, Muzeul Na┼úional de Arheologie ┼či Istorie a Moldovei, iar la nivel interna┼úional în baza Acordurilor de cooperare ┼čtiin┼úific─â, cu Institutul de Sistematic─â ┼či Evolu┼úie a Animalelor al Academiei Republicii Polone cu sediul în or. Krakow, Institutul de Speologie “Emil Racovi┼ú─â” al Academiei Române (Bucure┼čti) ┼či Institutul Zoologic al Academiei de ┼čtiin┼úe din Rusia, precum ┼či cu colegi de specialitate din Italia, Fran┼úa, Anglia, Germania, Rusia, Ucraina, Belarusi, Georgia.

  Men┼úiuni: Medalia de argint a expozi┼úiei Realiz─ârilor economiei na┼úionale (David Anatolie, Moscova, 1984), Premiul Prezidiului A.┼×.M. (David Anatolie, 1998), Medalia Dimitrie Cantemir a Academiei de ┼×tiin┼úe a Moldovei (David Anatolie, 2006). Diploma Consiliului Suprem al A┼×M.