AVIZNoutăţiConducereaInformaţii GeneraleSeminare Științifice de ProfilRAPORTDoctoratPublicatiiProiectePromovarea realizărilor ştiinţificeProiecte internaţionale în derulareManifestariEvenimenteConcursuriAchiziții publiceContacte

Informaţie generalăPersonalul scripticActivitatea ştiinţificăActivitatea inovaţionalăPublicaţii importanteProiecteEchipament performant
Sistematică şi Filogenie Moleculară
EURAXESS
EURAXESS


Teriologie, Herpetologie și Paleozoologie.
Teriologie, Herpetologie și Paleozoologie.


Laboratorul de Entomologie.
Laboratorul de Entomologie.


Grupul de Apicultură
Grupul de Apicultură


Parazitologie si Helmintologie
Parazitologie si Helmintologie


Hidrobiologie si Ecotoxicologie
Hidrobiologie si Ecotoxicologie


Sistematică şi Filogenie Moleculară
Sistematică şi Filogenie Moleculară


Ihtiologie şi acvacultură
Ihtiologie şi acvacultură


Ornitologie
Ornitologie


VIZITATORI
VIZITATORI


Informaţie generală

Întru aprofundarea investigaţiilor interdisciplinare Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM a aprobat fondarea în cadrul Institutului de Zoologie a unui Centru performant de Biologie Generală şi Moleculară (2008). Laboratorul de Sistematică şi Filogenie Moleculară din cadrul Centrului de Biologie Generală şi Moleculară cu utilizatori multipli al Institutului de Zoologie a fost instituit în anul 2011. În anul 2013, Centrul a fost redenumit în Centrul de Cercetare a Invaziilor Biologice.

Direcţii de cercetări fundamentale: invaziile biologice şi impactul lor asupra diversităţii, structurii şi funcţionării ecosistemelor naturale şi antropizate din Republica Moldova.

Direcţii de cercetări applicative:
  1. Supravegherea artropodelor hematofage – vectori ai bolilor cu transmitere vectorială în vederea elucidării biodiversității, distribuției geigrafice, abundenței și dinamicii sezoniere a vectorilor și zoonozelor vectoriale în  R. Moldova; sporirea eficacității cercetărilor aplicative în domeniul în vederea asigurării bazei necesare pentru o bună pregătire epidemiologică în R. Moldova.
  2. Studiul diversității coleopterelor în condiții de instabilitate a factorilor naturali și antropici și dezvoltarea unor procedee de control al unor specii de insecte dăunătoare din Republica Moldova.
  3. Testarea compuşilor organici complecşi cu efect antibacterian, antifungic şi antivarroa asupra sensibilităţii culturii de laborator Paramecium caudatum şi capacitatea lor de supravieţuire la diferite concentraţii. 
  4. Evaluarea strategiilor reproductive a speciilor alogene şi native de peşti, stabilirea raței de dispersie și a mecanismelor de adaptare la condițiile de mediu naturale și antropizate în vederea asigurării securităţii ecologice şi economice a ţării.

Scopul major al laboratorului constă în efectuarea cercetărilor în domeniul taxonomiei integrative a lumii animale, bazate pe integrarea abordărilor multiple (filogenie moleculară, filogeografie, morfologie comparativă, genetica populațională, ecologie, etc.) în vederea îmbunătățirii nivelului de inventariere și cartare eficientă a biodiversității și elaborării metodelor de control al speciilor periculoase, invazive și dăunătoare.