AVIZNout─â┼úiConducereaInforma┼úii GeneraleSeminare ╚śtiin╚Ťifice de ProfilRAPORTDoctoratPublicatiiProiectePromovarea realiz─ârilor ┼čtiin┼úificeProiecte interna┼úionale ├«n derulareManifestariEvenimenteConcursuriAchizi╚Ťii publiceContacte

Scurt istoric al InstitutuluiOrganigramaCertificat de acreditare
Informaţii Generale
EURAXESS
EURAXESS


Teriologie, Herpetologie și Paleozoologie.
Teriologie, Herpetologie și Paleozoologie.


Laboratorul de Entomologie.
Laboratorul de Entomologie.


Grupul de Apicultur─â
Grupul de Apicultur─â


Parazitologie si Helmintologie
Parazitologie si Helmintologie


Hidrobiologie si Ecotoxicologie
Hidrobiologie si Ecotoxicologie


Sistematic─â ┼či Filogenie Molecular─â
Sistematic─â ┼či Filogenie Molecular─â


Ihtiologie ┼či acvacultur─â
Ihtiologie ┼či acvacultur─â


Ornitologie
Ornitologie


VIZITATORI
VIZITATORI


Scurt istoric al Institutului

În anul 1947, în cadrul  Bazei Moldovene┼čti de Cercet─âri ┼×tiin┼úifice a Academiei de ┼×tiin┼úe a URSS, a fost creat sectorul de zoologie.  În anul 1949 Baza Moldoveneasc─â de Cercet─âri ┼×tiin┼úifice a Academiei de ┼×tiin┼úe a URSS a fost transformat─â în Filiala Moldoveneasc─â a Academiei de ┼×tiin┼úe a URSS, cu p─âstrarea sectorului de zoologie, care în anul 1957 a ob┼úinut statutul de Institut de Biologie al Filialei Moldovene┼čti a Academiei de ┼×tiin┼úe a URSS.

În anul 1961, odat─â cu inaugurarea Academiei de ┼×tiin┼úe a RSS Moldovene┼čti, Institutul de Biologie a fost divizat în dou─â institute, dintre care unul a devenit Institutul de Zoologie.

Organizator ┼či conduc─âtor al Institutului de Zoologie de la fondare (1961) pân─â în anul 1972 a fost academicianul  Mihail Iaro┼čenco. În anul 1976, în baza Institutului de Zoologie, a fost fondat Institutul de Zoologie ┼či Fiziologie, condus de academicianul Teodor Furdui (1972-1991).

În anul 1991 Institutul de Zoologie ┼či Fiziologie s-a divizat în dou─â institute separate: Institutul de Zoologie ┼či Institutul de Fiziologie. De la aceast─â dat─â Institutul de Zoologie î┼či înscrie propria sa istorie, avându-i consecutiv în func┼úia de director pe distin┼čii savan┼úi: Teodor Cioric (1991-1993), Ion Todera┼č (1993-2006; 2009-2018), Andrei Munteanu (2006-2009). În ianuarie 2019 director al Institutului de Zoologie a devenit Lauren╚Ťia Ungureanu, doctor habilitat în ┼čtiin┼úe biologice, profesor cercet─âtor.

Odat─â cu reorganizarea domeniilor cercet─ârii ┼či inov─ârii în Republica Moldova (Hot─ârârea Guvernului Nr.50 din 16.01.2018 cu privire la activitatea unor organiza╚Ťii de drept public 
din domeniile cercetării și inovării
), Institutul de Zoologie a trecut din jurisdic┼úia  Academiei de ┼×tiin┼úe a Moldovei în cea a Ministerului Educa╚Ťiei, Culturii ╚Öi Cercet─ârii al Republicii Moldova.

Pe parcursul a celor peste 50 de ani de activitate, Institutul a fost ┼či r─âmâne cel mai prestigios centru ┼čtiin┼úific ┼či ┼čtiin┼úifico-metodic, care coordoneaz─â ┼či desf─â┼čoar─â cercet─âri ┼čtiin┼úifice fundamentale ┼či aplicative, preg─âte┼čte cadre de înalt─â calificare în domeniul zoologiei, entomologiei, parazitologiei, helmintologiei, hidrobiologiei, ihtiologiei ┼či ecologiei.

În cadrul institutului pe parcursul anilor au fost fondate ┼čcoli ┼čtiin┼úifice în domeniul ornitologiei (acad. I.Ganea), parazitologiei (acad. A.Spassky) ┼či hidrobiologiei (acad. M.Iaro┼čenco, acad. I. Todera┼č), care au fost recunoscute atât în fosta URSS, cât ┼či peste hotarele ei. La momentul actual ┼čcolile men┼úionate î┼či continu─â fructuos activitatea ┼či se bucur─â de autoritate interna┼úional─â.

Semnificativ─â pentru activitatea institutului a fost lansarea a dou─â edi┼úii a C─âr┼úii Ro┼čii a Republicii Moldova (2001, 2015), a monografiei în 6 volume „Lumea animal─â a Moldovei”, autorilor c─âreia li s-a decernat Premiul de Stat al Republicii Moldova în domeniul ┼×tiin┼úei ┼či Tehnicii (1989), a seriei „Lumea animal─â a Moldovei” (cu patru volume: „Pe┼čti, reptile, amfibieni” (2003), „Mamifere” (2004), „P─âs─âri” (2006), „Nevertebrate” (2007)) a Colec┼úiei Na┼úionale de Carte „Lumea vegetal─â ┼či Lumea animal─â a Moldovei”, autorilor c─âreia li s-a decernat Premiul Na╚Ťional al Republicii Moldova (2013).

Drept organiza┼úie din sfera ┼čtiin┼úei ┼či inov─ârii, Institutul de Zoologie a fost acreditat de Consiliul Na┼úional pentru Acreditare ┼či Atestare în anii 2006, 2010 ┼či 2015. La ultima acreditare, institutului i s-a acordat calificativul „organiza┼úie cu recunoa┼čtere interna┼úional─â (categoria A)”, iar performan┼úa profilului lui ┼čtiin┼úific „Sistematica, evolu┼úia ┼či valorificarea sustenabil─â a diversit─â┼úii lumii animale, monitoringul ecosistemelor acvatice ┼či terestre” a fost apreciat─â cu „foarte bine”.