Nout─â┼úiAVIZConducereaInforma┼úii GeneraleSeminare ╚śtiin╚Ťifice de ProfilRAPORTDoctoratPublicatiiProiectePromovarea realiz─ârilor ┼čtiin┼úificeProiecte interna┼úionale ├«n derulareManifestariEvenimenteConcursuriAchizi╚Ťii publiceContacte

Institutul de zoologie la ziua stiintei - 2018.Institutul de Zoologie la AGEPI de Ziua Mondial─â a Propriet─â╚Ťii IntelectualeInstitutul de Zoologie la Salonul Interna╚Ťional de Inven╚Ťii de la Geneva ÔÇô 2018Institutul de Zoologie la Expozi╚Ťia EUREKA de la Valencia, Spania 6ÔÇô10 martie 2018Institutul de Zoologie la Expozi┼úia Interna┼úional─â Specializat─â ÔÇ×INFOINVENT-2017ÔÇŁ, Edi┼úia a XV-a, Chi┼čin─âu, 15-18 noiembrie 2017Institutul de Zoologie al A┼×M la ÔÇ×NOAPTEA CERCET─éTORILOR EUROPENI - 2016ÔÇŁ 23 septembrie 2016
Evenimente
EURAXESS
EURAXESS


Teriologie, Herpetologie și Paleozoologie.
Teriologie, Herpetologie și Paleozoologie.


Laboratorul de Entomologie.
Laboratorul de Entomologie.


Grupul de Apicultur─â
Grupul de Apicultur─â


Parazitologie si Helmintologie
Parazitologie si Helmintologie


Hidrobiologie si Ecotoxicologie
Hidrobiologie si Ecotoxicologie


Sistematic─â ┼či Filogenie Molecular─â
Sistematic─â ┼či Filogenie Molecular─â


Ihtiologie ┼či acvacultur─â
Ihtiologie ┼či acvacultur─â


Ornitologie
Ornitologie


VIZITATORI
VIZITATORI


Cartea Rosie a RM, a III-a editie - inca o aparitie editoriala de succes a Academiei de Stiinte

q

Cartea Ro┼čie a RM, a III-a edi┼úie – înc─â o apari┼úie editorial─â de succes a Academiei de ┼×tiin┼úe

La Academia de ┼×tiin┼úe a Moldovei a fost lansat─â cea de-a III-a edi┼úie a C─âr┼úii Ro┼čii. Lucrarea a ap─ârut la Editura „┼×tiin┼úa” într-un tiraj de 3000 de exemplare, cu suportul Fondului Ecologic. Volumul a fost elaborat în baza cercet─ârilor savan┼úilor ┼či colaboratorilor Gr─âdinii Botanice (Institut) ┼či Institutului de Zoologie ale Academiei de ┼×tiin┼úe a Moldovei, profesori ┼či cercet─âtori de la universit─â┼úi.
La evenimentul lans─ârii a participat acad. Gheorghe Duca, ministrul Educa┼úiei, Corina Fusu, reprezentan┼úi ai Ministerului Mediului, Agen┼úiei „Moldsilva”, reprezentan┼úi ai mediului academic ┼či universitar.

Directorul Editurii „┼×tiin┼úa”, dr. Gheorghe Prini, moderatorul manifest─ârii, a men┼úionat c─â edi┼úia II-a din 2001 a volumului a fost un imbold de a demara un alt proiect de editare a c─âr┼úii ┼čtiin┼úifice privind protec┼úia mediului înconjur─âtor, conservarea biodiversit─â┼úii, managementului ecologic. În aceast─â perioad─â, sus┼úine directorul, au editat peste 100 de titluri de carte original─â din domeniul institu┼úional. Domnia Sa a ┼úinut s─â specifice c─â atât editura, cât ┼či autorii au o experien┼ú─â bogat─â pentru editarea ┼či elaborarea unei noi edi┼úii a C─âr┼úii Ro┼čii. „Din punctul nostru de vedere a ie┼čit o carte frumoas─â”, a subliniat directorul, precizând c─â actuala edi┼úie a C─âr┼úii Ro┼čii constituie ┼či un avertisment, un exemplu de protec┼úie a mediului, un semn de alarm─â care vizeaz─â pericolul dispari┼úiei viitorului, nu atât de îndep─ârtat, a peste 400 de specii de plante ┼či animale incuse în lucrare.

Pre┼čedintele A┼×M, acad. Gheorghe Duca a subliniat în luarea sa de cuvânt c─â, Cartea Ro┼čie nu este o simpl─â carte, o monografie, o munc─â a mai multor cercet─âtori din domeniul zoologiei, botanicii, chimiei, din alte domeniile care au participat la îngrijirea acestei c─âr┼úi, ci este o întruchipare a frumuse┼úii noastre naturale, este un îndemn de conservare a naturii. Mai mult ca atât, pre┼čedintele A┼×M, consider─â c─â cea de-a III-a edi┼úie a C─âr┼úii Ro┼čii ar trebui s─â devin─â cartea anului. „De aceast─â carte au nevoie, în primul rând, elevii ┼či profesorii. Ea trebuie s─â se reg─âseasc─â în fiecare ┼čcoal─â, în fiecare bibliotec─â. Este o carte care educ─â o atitudine corect─â fa┼ú─â de mediul ambiant, fa┼ú─â de oameni, societate”, a men┼úionat Gheorghe Duca.

„E foarte bine c─â noi am reu┼čit dup─â atâtea ani s─â edit─âm ┼či edi┼úia a III-a a C─âr┼úii Ro┼čii, pentru c─â ast─âzi putem vedea care sunt tendin┼úele faunei noastre autohtone, putem face retrospectiva celor 10 ani de la editarea celei de II-a edi┼úii”, a men┼úionat acad. Ion Todera┼č, directorul Institutului de Zoologie al A┼×M. Vorbind despre posibilitatea de a compara fauna ┼či C─âr┼úile Ro┼čii din Polonia, Ucraina, Belarus, comunitatea UE, academicianul a remarcat c─â dup─â num─ârul de specii inclus în Cartea Ro┼čie a Moldovei, rezultatul este unul extraordinar. Speciile care sunt incluse în Cartea Ro┼čie, prezint─â nu altceva decât unitatea fundamental─â a biodiversit─â┼úii.

Dr. Alexandru Teleu┼ú─â, directorul Gr─âdinii Botanice (Institut) a men┼úionat eforturile depuse ┼či rezultatele activit─â┼úii echipelor de cercet─âri ┼či ministerelor pentru elaborarea acestei lucr─âri de c─âp─âtâi, dar ┼či munca neobosit─â a predecesorilor, subliniind necesitatea elabor─ârii primei Strategii Na┼úional─â a conserv─ârii biodiversit─â┼úii sub auspiciile pre┼čedintelui A┼×M, acad. Gheorghe Duca. A exprimat recuno┼čtin┼ú─â tuturor colegilor care au lucrat ┼či care au sus┼úinut apari┼úia lucr─ârii, manifestând deschiderea pentru viitoarele cercet─âri în acest domeniu de activitate ┼čtiin┼úific─â.

Ministrul Educa┼úiei, Corina Fusu, a men┼úionat c─â educa┼úia ecologic─â ┼či protec┼úia mediului ambiant reprezint─â o prioritate. „Educa┼úia ecologic─â, din punctul nostru de vedere, este o necesitate prioritar─â ┼či care nu ne las─â timp de amânare pentru c─â situa┼úia în care s-a pomenit biodiversitatea în Republica Moldova ne adreseaz─â semne de alarm─â”, a precizat ministrul. De aceea în ┼čcoli, începând cu luna septembrie a anului 2015, în rezultatul unui acord cu Ministerul Mediului, a fost introdus cursul op┼úional de educa┼úie ecologic─â. Totodat─â, Corina Fusu a men┼úionat c─â 34 de exemplare ale celei de-a III-a edi┼úii a C─âr┼úii Ro┼čii vor fi distribuite bibliotecilor universit─â┼úilor din ┼úar─â. Demnitarul a mul┼úumit autorilor ┼či directorului Prini pentru editarea acestei lucr─âri reu┼čite ┼či necesare.

Acad. Teodor Furdui a remarcat c─â prezenta lucrare face cinste nu doar Academiei de ┼×tiin┼úe a Moldovei, dar ┼či ┼ú─ârii, Cartea Ro┼čie fiind o dovad─â a necesit─â┼úii ┼čtiin┼úei în ┼úara noastr─â ┼či unde este pus pe tapet rezultatul unei activit─â┼úi fundamentale a institutelor Academiei de ┼×tiin┼úe.

Apari┼úia noii edi┼úii a C─âr┼úii Ro┼čii este un eveniment na┼úional ┼či intelectual foarte important, avea s─â spun─â m.c. Ion Dediu, în luarea sa de cuvânt. Revenind la ini┼úiativa elabor─ârii unei noi strategii na┼úionale cu privire la dimensionarea biodiversit─â┼úii, savantul a men┼úionat c─â „sunt toate ┼čansele de a ne apropia mai rapid de Cartea Verde a Republicii Moldova”, obiectivul final al C─âr┼úii Ro┼čii fiind transformare ei în Cartea Verde. Este un vis, dar care poate fi realizat.

La evenimentul de lansare au mai luat cuvântul dr.hab. Tudor Cozari, Laz─âr Chiric─â., ex-viceministru al Mediului, dr.hab. Victor ┼×alaru, dr.hab. Alexei Palncean de la „Moldsilva” etc.

La preg─âtirea celei de-a III-a edi┼úii a C─âr┼úii Ro┼čii ┼či-au dat concursul peste 60 de cercet─âtori. Cartea este bilingv─â - român─â ┼či englez─â. Lucrarea include 430 de viet─â┼úi, de aproape dou─â ori mai multe decât în edi┼úia precedent─â. Edi┼úia actual─â a c─âr┼úii are capitole noi, care con┼úin specii rare de alge ┼či ciuperci, mai multe specii de plante ┼či animale pe cale de dispari┼úie. Lucrarea are scopul de a pune la dispozi╚Ťia cercet─âtorilor, factorilor decizionali de mediu, practicienilor ┼či a opiniei publice un document de baz─â pentru studierea profund─â a biodiversit─â┼úii ┼či elaborarea ac┼úiunilor în vederea restabilirii ┼či conserv─ârii ei.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al A┼×M